26 Ιαν Ο Salvatore Andolina ανανεώνει αλά ιταλικά την Αθηναϊκή Ριβιέρα
Το καλοκαίρι έρχεται και η επιθυμία για θαλασσινό αέρα και ρομαντζάδα παρά θίν’ αλός ολοένα αυξάνεται. Η προσοχή όλων πέφτει στην αθηναϊκή Ριβιέρα -αφού οι διακοπές είναι ακόμα πολύ μακριά- που φέτος επιφυλάσσει μια σειρά από εκπλήξεις.
Το Varkiza Resort αποδεικνύοντας την καλή του φήμη, και φέτος πρωτοπορεί, εγκαινιάζοντας όχι έναν άλλα δυο καινούργιους γαστρονομικούς προορισμούς με άρωμα Ιταλίας και τη σφραγίδα του αγαπημένου σεφ Salvatore Andolina, ιδιοκτήτη του «Sale Bianco» και «Enoteca da Salvatore», που αγαπούν οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων.
Το πρώτο μαγαζί λοιπόν λέγεται «Capri da Salvatore», ονομασία που παραπέμπει όχι μόνο στον σεφ αλλά και στο ιταλικό θέρετρο. Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό ιταλικό εστιατόριο στα δέκα μέτρα από τη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από μια απέριττη πολυτέλεια και κομψότητα. Η διακόσμησή του, εμπνευσμένη από το νησί Κάπρι, επιμένει στο λευκό και στο χρώμα της άμμου που διακόπτουν διάσπαρτα στον χώρο κάποια κόκκινα λουλούδια. Στο μενού πρωταγωνιστούν τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και πιάτα με κρέας από ιδιαίτερες κοπές -μπορείτε να επιλέξετε από μια bistecca fiorentina ή tagliata μέχρι μια flank steak.
Τα ψάρια είναι όλα φρέσκα ποικίλουν ανάλογα τη μέρα γιατί τα προμηθεύονται από ντόπιους ψαράδες, και όλα ψήνονται στο φούρνο σε μια κρούστα από χοντρό αλάτι, όπως δηλαδή τα φτιάχνουν στη Σικελία. Φυσικά από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει η πίτσα, που φτιάχνεται με ένα σπέσιαλ αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Θα τη βρείτε περίπου σε δέκα διαφορετικές γεύσεις -η αγαπημένη του Salvatore πάντως είναι αυτή με την τρούφα. Οι συνταγές προέρχονται από όλη τη χώρα, στις οποίες όμως έχουν προστεθεί κάποιες ελληνικές πινελιές για να προσαρμόζονται στη δική μας κουλτούρα. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να εκφράσετε τις προτιμήσεις σας, και να είστε σίγουροι ότι ο Salvatore και η ομάδα του θα σας ακούσουν.
Όλα τα γλυκά είναι επίσης χειροποίητα: τιραμισού, σορμπέ, πανακότα, καλτσόνε στον φούρνο με μασκαρπόνε και νουτέλα ή φράουλα, cheesecake και ένα γλυκό ημέρας σας περιμένουν για φινάλε, ενώ στην κάβα θα βρείτε σαράντα ετικέτες από τον ιταλικό και τον ελληνικό αμπελώνα- στο μέλλον θα προστεθεί και μια λίστα από καλοκαιρινά κοκτέιλ.
Κι επειδή οι Ιταλοί αγαπούν τη μουσική, σύντομα θα ξεκινήσουν και κάποια live από τζαζ συγκροτήματα, που θα γίνονται τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.
Δίπλα τώρα, βρίσκεται το «Via Piada», για όσους προτιμούν κάτι πιο casual, που σερβίρει ιταλικό street food. Είναι ένα καινούργιο πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει ήδη από την Αθήνα, εδώ και τέσσερις μήνες. Όσοι κινούνται στο κέντρο μπορεί να έχουν επισκεφτεί το «αδερφάκι» του στο Μοναστηράκι. Η διακόσμηση έχει επιρροές από την Τοσκάνη, οπότε το τούβλο και το μάρμαρο παντρεύονται αρμονικά, όπως ακριβώς δηλαδή και στα χωριά της περιοχής. Εδώ ό,τι κι αν επιλέξετε μπορείτε να φάτε in situ ή να το πάρετε στο χέρι και να το απολαύσετε στην παραλία, μετά το μπάνιο.
Θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή piadina, σαν πίτσα που θυμίζει όμως και τορτίγια, το «ψωμί των φτωχών» όπως το ονόμαζαν στη Romania. Η ζύμη της φτιάχνεται μπροστά σας με αλεύρι από επτά δημητριακά που αλέθεται στον πετρόμυλο, και γεμίζεται με ό,τι βάζει ο νους σας: από κρέας black angus,φιλέτο κοτόπουλο, ακόμα και σολομό. Θα σας ενθουσιάσει γιατί είναι πολύ ελαφριά κι υγιεινή. Έτερη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το tigelle, ένα ψωμάκι από την Μόντενα, που το ζυμάρι του ψήνεται σε ειδικό μηχάνημα σε δυο λεπτά, ενώ υπάρχουν ακόμα τάρτες και χειροποίητα κρουασάν. Ο Salvatore δίνει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών, γι’ αυτό χρησιμοποιεί επιλεγμένα άλευρα, αλλά αλλαντικά και τυριά, που έρχονται κατευθείαν από την πατρίδα του, απογειώνοντας τα πιάτα του.
«Το Via Piada» θέλουμε να λειτουργήσει στη λογική του Franchise και να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Ήδη βλέπουμε ότι έχει μεγάλη απήχηση. Μάλιστα σύντομα σκεφτόμαστε να εισάγουμε και τη συνήθεια του aperitivo το ελληνικό κοινό. Στην Ιταλία προηγείται του φαγητού, γίνεται δυο φορές τη μέρα -στη μία το μεσημέρι και στις έξι το απόγευμα- σαν μια εισαγωγή στο κυρίως γεύμα. Εδώ θα το κάνουμε έξι με εννιά η ώρα, όπου κάποιος μπορείς να πιει ένα απεριτίφ ή ένα ποτήρι κρασί, και να το συνοδεύσει με φαγητά από τον μπουφέ που βρίσκεται στην μπάρα», μου λέει κλείνοντας ο Salvatore.
Εμένα πάντως μου άνοιξε την όρεξη!
Πηγή: https://www.bovary.gr/