Σχετικά με εμάς

Ο Salvatore Andolina (ιδιοκτήτης & chef του Sale Bianco και του Enoteca)γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Milazzo της Σικελίας, σε μία οικογένεια που μαγείρευε όλη μέρα (όπως ο ίδιος διηγείται)! Κάποιες από τις πιο δυνατές αναμνήσεις του, είναι συνδυασμένες με την περίοδο των εορτών. Panettone, pandoro, λουκάνικα & αλλαντικά μπαίνουν στην διαδικασία παραγωγής πολύ πριν την βραδιά των Χριστουγέννων. Όσο για το γεύμα, γαλοπούλα ψητή με γέμιση να γλύφεις τα δάχτυλα σου. Ο Σικελός executive chef Salvatore Andolina φέρνοντας μαζί του μυστικά από την Ιταλίδα μαμά του, σου προσφέρει γεύσεις που ξεχωρίζουν.

Με καταγωγή από τη Σικελία, ο Salvatore ξεκίνησε να ασχολείται με την κουζίνα από μικρός, βλέποντας την μητέρα και τη γιαγιά του να μαγειρεύουν από το πρωί: «Φτιάχναμε ψωμί στο σπίτι, αλλά και ραγού, ένα πιάτο που αγαπάω πολύ. Πολλές από αυτές τις συνταγές τις κάνω κι εγώ μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ξεκίνησα να δουλεύω στη Σικελία, μετά πήγα στην Βόρεια Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, δούλεψα σε αρκετά νησιά στην Ελλάδα και τελικά κατέληξα στην Αθήνα. Μου αρέσει η Ελλάδα γιατί μοιάζει με την πατρίδα μου: ήλιος, θάλασσα και καλό φαγητό. Η ιταλική κουζίνα για μένα είναι κατά το καθημερινό, δεν είναι μια πολυτέλεια που απολαμβάνεις μια στο τόσο, είναι ελαφριά, δεν έχει πολλά λάδια και κρέμες, όποτε μπορείς να την τρως κάθε μέρα. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι ένα ζυμαρικό με λάδι και σκόρδο. Όμως η ιταλική κουζίνα δεν είναι τα ζυμαρικά και οι πίτσες, όπως πολλοί πιστεύουν. Η κάθε περιοχή έχει τη δική της κουλτούα και τα δικά της προϊόντα που αξιοποιεί. Στη Σικελία,ας πούμε, η ντομάτα είναι απίστευτη, νομίζεις πως τρως χαβιάρι», μου εξηγεί.

Ο Salvatore δίνει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών, γι’ αυτό χρησιμοποιεί επιλεγμένα άλευρα, αλλά αλλαντικά και τυριά, που έρχονται κατευθείαν από την πατρίδα του, απογειώνοντας τα πιάτα του. Όταν έφτασε στην Ανατολή και συγκεκριμένα στο Μαρόκο, ο Salvatore άκουσε μια ιστορία για μια πριγκίπισσα που αγαπούσε τον πατέρα της όσο το αλάτι. Όταν εκείνος το έμαθε, θύμωσε. Για να τον μεταπείσει, η πριγκίπισσα σταμάτησε να χρησιμοποιεί εντελώς αλάτι, ώσπου μια μέρα του σέρβιρε ξανά φαγητό με αλάτι, εκείνος το ευχαριστήθηκε πολύ και κατάλαβε πόσο πολύτιμο συστατικό είναι. Σαν την αγάπη της κόρης του. Τέτοια καρμική αγάπη για το αλάτι και για την ιταλική κουζίνα τρέφει και ο Salvatore και για αυτό, όταν προσγειώθηκε στην Γλυφάδα το 2010, αποφάσισε να ονομάσει το εστιατόριο του Sale Bianco, δηλαδή “άσπρο αλάτι”. Κατάγομαι από την Ιταλία, αλλά έχω δουλέψει στην Αγγλία, στην Ισπανία, στο Μαρόκο και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Έχω σχέση πάθους με την μαγειρική και αυτό ξεκίνησε από τότε που ήμουν μικρός, με την μαμά μου. Στη Σικελία μαγειρεύουμε τρεις φορές την ημέρα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ διαφορετικά φαγητά. Ε από εκεί μου βγήκε. Είχε μπει μέσα μου το μικρόβιο από μικρός”,